viernes, 29 de julio de 2016

El Bootstrapping o com emprendre amb pocs mitjans

Vols endegar un negoci? Tens al cap un nou projecte professional? 
Estàs a temps de practicar el ‘Bootstrapping’.

Seguim abordant els tres conceptes que et poden ser de gran ajuda si estàs en la fase més incipient del teu projecte professional, a més a més tens pocs mitjans per finançar-lo i (a sobre!) ets nova en això de l’emprenedoria. 

Recorda que el primer consell que et donàvem era que t’acostessis a entitats que impulsen l’emprenedoria i acompanyen els seus usuaris en tot el procés de construcció de la StartUp (Barcelona Activa, Asodame, Fidem...) i t’informessis de com et poden ajudar. I per descomptat et recomanem que recorris a la Xarxa de Dones Emprenedores de Sant Cugat i ens diguis què necessites.  Hi ha moltes professionals que (cadascuna en la seva especialitat) et poden ajudar.  Només cal que envïis un correu a xarxadones.santcugat@gmail.com i ens diguis què et fa falta, nosaltres et connectarem amb les professionals adequades!

Dit això, reprenem els tres conceptes dels que sentiràs parlar i t’ajudaran a decidir el teu model de negoci o (com a mínim) el teu model de financiació: #SlowStartUp (del que te’n parlàvem aquí el passat 27 de juliol), #Bootstrapping i #Crowdfunding

Avui parlarem del Bootstrapping

Si bé dèiem que la SlowStartUp era l’opció més sensata per a noves emprenedores amb una idea clara de negoci però poca experiència o poca formació en treball per compte propi, el Bootstrapping ho és si (a sobre) disposes de pocs mitjans i poca o zero financiació.  Recordem que les bootstraps són les corretges (straps) de les que disposen algunes botes (boots) per poder-te-les calçar sense ajuda de ningú, la qual cosa ja ens dóna pistes de cap a on anem...
Foto: Inezdelprado.com
Els avantatges són bàsicament quatre, però d’alt valor: 
1. Independència.
2. Model de negoci sostenible i de baix risc.
3. Ràpida posta en marxa del teu projecte.
4.“Dret” a fracassar (sense avergonyir-te) i tornar-ho a intentar canviant d’estratègia.



  Però en aquesta disciplina (alternativa a la convencional) els requisits es multipliquen exponencialment si vols que el teu negoci sigui viable i, sobre tot, si vols que sigui negoci:  

1.- hauràs de confeccionar un bon business plan.
2.- maximitzar l’eficiència dels recursos econòmics i controlar molt de prop el cash flow. 
3.- minimitzar les despeses (sobre tot les fixes). 
4.- tenir poc o zero stock.
5.- tenir pocs clients (de moment).
6.- fer tot el que puguis “a casa” o en una incubadora.
7.- entrenar la creativitat, la flexibilitat i la imaginació.
8.- tenir una proposta de valor que et diferencïi de la teva competència.
9.- formar-te, formar-te i no parar mai de formar-te (Barcelona Activa té multitud de recursos gratuïts que et recomanem sense dubtar-ho).
  
El bootstrapping, en definitiva, és més una filosofia que no pas una metodologia.  Si et formes convenientment i ets rigorosa en el control de la despesa i els ingressos, seràs una emprenedora autosuficient i no et caldrà ajuda econòmica de ningú.  

Tot i que...sempre et quedarà el recurs de les tres “F”.  El coneixes? Family, Friends and Fools! ;)


Proper post:  El Crowdfunding o micro-donacions com a forma de financiar la teva empresa

Susana Garcia
Coimpulsora de la Xarxa de Dones Emprenedores de Sant Cugat

On he trobat la inspiració per escriure aquest post:

No hay comentarios:

Publicar un comentario